Потреблението на природен газ в  страните от ЕС е намаляло

...
Потреблението на природен газ в  страните от ЕС е намаляло
Коментари Харесай

Евростат: Потреблението на газ в ЕС е намаляло с 20,1 на сто

Потреблението на природен газ в  страните от Европейски Съюз е намаляло с 20,1% през интервала август-ноември 2022 година в съпоставяне със междинното потребление за същите месеци сред 2017 година и 2021 г. Това демонстрират данните на Евростат, оповестени през днешния ден.  От статистическата работа напомнят, че Регламент на Съвета на Европейски Съюз  за понижаване на търсенето на газ, част от проекта REPowerEU за преустановяване на зависимостта на общността  от руски изкопаеми горива, определя цел спад от 15% на потреблението на газ за интервала август 2022 година - март 2023 година в съпоставяне със междинната стойност за същия период  през пет предишни  години.

През периода  август-ноември 2022 година потреблението на природен газ в 18 страни от Европейски Съюз е паднало над задачата от 15%, като  в някои от тях понижението доближава фрапантни стойности - над 40%. Потреблението на синьо гориво  е намаляло най-вече във Финландия (-52,7%), Латвия (-43,2%) и Литва (-41,6%).

Шест страни от Европейски Съюз, макар че понижават потреблението си на синьо гориво, към момента не са достигнали задачата от 15%.  Потреблението се е нараснало в Малта със 7,1% и в Словакия с  2,6%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР